Не ја напуштај собата

Фотографија

Категорија

2015

Година

40x22.5

Димензии

Овие слики се сликани во собата на авторот. Поради тоа што е генерално засегната од она што се смета за прифатлива фотографска интервенција, последиците и одговорноста, уметницата го смета нејзиниот персонален простор за место каде интервенцијата е многу посигурна (во одредени граници, се разбира). Таа не смета дека на надворешниот свет ќе му биде нанесена предвидлива и неконтролирана штета доколку таа ја премести вазната поблиску до прозорецот, или пак ги намести лушпите од јајца на скалата која во секојдневниот живот и служи за наткасна. Покрај тоа, сликањето и помогна на уметницата и да направимала промена во ентериерот. Името на серијата на фотографии е земено од песна на “И”. Бродски, која е неодамна станата популарна во Русија, поради ескалацијатана општествените грижи. Овој факт пак, води кон јавно незадоволство со фактот дека поезијата се претвора во вообичаена и ја губи својата бесмисленост. Уметницата е свесна за овие грижи, но сепак се вклучува во генералниот тек затоа што не гледа ништо лошо во следње на истиот.

Марина
Булавина

Москва, Русија