ПОБЕДНИЦИ НА СПЕЦИЈАЛНИТЕ НАГРАДИ

Денеска е крајот на второто издание на Паратисима Скопје.

Вечерва ќе бидат објавени овогодинешните победници на наградите: „Понтедипјетра“ со селекција на еден македонски уметник кој ќе има можност ги изложи своите дела на единаесетото издание издание на Паратисима Торино; наградата „Еуфемија персонал војаџер“ со селекција на еден италјански уметник кој ќе има можност да патува за Берлин за време на „Уметничката недела“; Наградата „Флукс галерија“ со селекција на двајца уметници кои ќе имаат можност за самостојни изложби во галеријата; и нашите ТОП 10 со селекција на десет уметници од Паратисима Скопје #2, чии што дела ќе бидат изложени на Паратисима Торино # 11 од 4ти до 8ми ноември, 2015 во проектот „Паратисима интернационал“.

ПОНТЕДИПЈЕТРА:

Марија Сотировска Богдановска

 

ЕУФЕМИЈА ПЕРСОНАЛ ВОЈАЏЕР:

Лука Гроси

ФЛУКС ГАЛЕРИЈА:

Маја Кировска
Марија Сотировска Богдановска

ТОП 10:

Дијана Богдановска (МК)
Марина Булавина (РУСИЈА)
Маја Џеповска (МК)
Горан Ристовски (МК)
Јана Јакимовска (МК)
Сречан Гандогар (НОРВЕШКА)
Ѓорѓе Јовановиќ (МК)
Дороти Пачкова (МК)
Тони Попов (МК)
Весна Радишиќ (МК)

Жирито ќе му овозможи и на еден уметник самостојна изложба во SIA галерија-та, во Скопје:

Ненад Тонкин

Жирито на Паратисима Скопје исто така ќе направи специјална објава на двајца италијански уметници кои ќе имаат можност да ги изложат своите дела на Паратисима Торино, 2015:

Лука Иовино

Кјара Миола