Blind

Моден дизајн

Категорија

Година

90x44 см; 60x22 см

Димензии

Дело кое се состои од бел фустан и бела блуза со широки ракави. На крајот на ракавите е аплициран македонски вез. Врз очите на моделот како со лента е обоено со црвена боја. Врз тоа е ставен детал, сличен на традиционалениот кој е најден во народната носија. Инспирацијата зад ова дело се моменталните протести во Македонија. Преку ова дело сакав да направам спој помеѓу старото, традиционалното и новото, модерното. Белата боја која претставува мобилност, комоција и едноставност треба да го претставува новото време и минимализмот, но и деталите од македонското творештво како составен дел од новото. Прашањето кое доаѓа со ова дело е “Дали национализмот нѐ заслепува ?”

Мирјана
Јосифоска

Тетово, Македонија