Новости

23 НАГРАДИ НА ЧЕТВРТОТО ИЗДАНИЕ НА ПАРАТИСИМА СКОПЈЕ

Досега најпосетеното и најуспешното издание на Паратисима Скопје беше домаќин на 129 независни автори од 20 земји, 11 комерцијални и галериски учесници и 10 програмски учесници. Тричленото жири на Паратисима Скопје составено од Јане Чаловски, Лира Грабул и Дарко Мораитов награди 11 автори: Ива Пешиќ/ Салво Бонфиљо/ Гаја Смилевска/ Елена Клековска/ Филип Пановски/Лидија Пачемска Џонс/ Александра Ацеска/ Ивана Горичан/ Антонио А Фореста/Александар

Read more

Наградени учесници од инста конкурсот #ПОТВОЕ

На четвртата Паратисима Скопје имавме супер дружење со СКОПСКО Smooth, еден куп кул фотки со хештег #ПОТВОЕ и полна гласачка кутија. Гласовите се пребројани и ги имаме победниците на инста конкурсот #ПОТВОЕ кои покажаа дека не се без идеја и имаат што да кажат. Честитки до: @merishesho / @dimeqx /  @dma_music / @kalicovich

Read more

Создади ја најдобрата Инста фотка…по твое

Паратисима Скопје  и Скопско Smooth те повикуваат да ја создадеш најдобрата Инста фотка на тема и со хаштаг – #ПОТВОЕ. Бидејќи не си без идеја, не си кукавица и имаш што да кажеш, дај сè од себе и сподели го твојот креативен крик, по твое. Нека оваа реченица те води низ практично неограниченото поле на

Read more

Повик за ВОЛОНТЕРИ

Паратисима Скопје 2017 е интернационален саем за уметност посветен на поддршка и промоција на културата, уметноста и креативните индустрии, кој оваа година по четврти пат ќе се оддржи во Младинскиот културен центар (МКЦ) од 15ти до 17ти, јуни. Ако сакаш да волонтираш на Паратисима Скопје тогаш подготви се да станеш дел од тимот и да

Read more

16 НАГРАДИ НА ТРЕТОТО ИЗДАНИЕ НА ПАРАТИСИМА СКОПЈЕ

На крајот од третото издание на Интернационалниот саем на современа уметност – Паратисима Скопје, беа доделени вкупно 16 награди. Десет од наградите беа доделени од Паратисима Скопје, согласно селекцијата на овогодишното жири кое се состоеше од: Сафет Ахмети – историчар на уметност, Иван Блажев – фотограф и уметнички директор и Мартин Гулески – архитект.

Read more

Повик за волонтери

Ова е официјален повик за волонтирање на Паратисима Скопје, 2016, фестивал за современа уметност. Паратисима Скопје 2016 се случува од 10ти до 12ти јуни, 2016, во МКЦ, Скопје.

Read more

ПОБЕДНИЦИТЕ НА ОТВОРЕНИОТ ПОВИК: fx3x

Селектираните автори на fx3x натпреварот за графички дизајн на апликација на маица и графички дизајн за апликација на транспортно комбе Mercedes-Benz Sprinter се.   Од страна на fx3x Ана Рафаиловска Томислав Акимовски Од страна на паратисима тимот: Ема Ошавков   Им благодариме на сите останати учесници, дизајните на сите апликанти ќе се најдат скоро на нашата веб

Read more

ПОБЕДНИЦИ НА СПЕЦИЈАЛНИТЕ НАГРАДИ

Денеска е крајот на второто издание на Паратисима Скопје. Вечерва ќе бидат објавени овогодинешните победници на наградите: „Понтедипјетра“ со селекција на еден македонски уметник кој ќе има можност ги изложи своите дела на единаесетото издание издание на Паратисима Торино; наградата „Еуфемија персонал војаџер“ со селекција на еден италјански уметник кој ќе има можност да патува

Read more

Специјалната програма

Специјалната програма вклучува претставување на уметнички групи, универзитети, приватна галерија, претставници од креативни индустрии и дела кои произлегуваат од уметничка колонија. Исто така, вклучивме и дела изработени од деца и средношколци, бидејќи навистина верувам во креативноста на сите возрасни групи и во сите сфери на општеството. UndeRadio Паратисима Скопје, Скопје fx3x, Скопје Графичка работилница „Софија“,

Read more

НАГРАДИ

Понте ди пјетра Специјалната награда „Ponte di Pietra“ ја промовира македонската уметност во Италија. Еден македонски автор од Паратисима Скопје ќе биде награден со можност да се изложи на Паратисима Торино во ноември 2015.     Еуфемија персонал војаџер Паратисима Скопје и наградата „Euphemia Personal Voyager“ ќе патуваат заедно низ Европа! „Lab Travel“ и неговата

Read more

Паратисима Скопје #2!

Потребна е мала искра за разгорување, а ние дуваме со сета сила за да ја одржиме топлината со објавување на второто издание на Паратисима Скопје од 12-14 јуни, 2015 во Младинскиот културен центар.

Read more

10 македонски автори на 10то издание на Паратисима Торино

Првото издание на интернационалниот саем за современа уметност – Паратисима Торино заврши со селекција на 10 автори и едно посебно признание.

Read more