Траг

Видео

Категорија

2015

Година

24:06 мин

Димензии

Траг е опсежен проект базиран врз приказната за фалсификуван „Интереил“ билет. Во видеото гласот на девојчето кое ја има искусено таа приказна се слуша додека раскажува. Снимката го прикажува фалсификувањето на лажниот билет и ја прераскажува приказната.Камерата се движи по стапките на девојчето, посетувајќи ги местата низ кои таа минала.

 

„Низ сценирање и документирање на приказната се пренесува лагата преку која се создава една реалност. Низ ланецот од настани и врски кои се издигнува во приказната, уметникот заминува на пат каде фикцијата изгледа дека се материјализира за да создаде ‘parafact’ – парче реалност кое се чини дека ја имитира фикцијата“

Ева
Роко Кенел

Стокхолм, Шведска